Sadnice i uzgoj

Salsa od aronije

nastavi čitati

Umak s aronijom

nastavi čitati

Kompot od aronije

nastavi čitati

Kruh s bananom i aronijom

nastavi čitati

Marmelada od aronije

nastavi čitati

Bruccheti s aronijom i škampima

nastavi čitati

Sadnice

Slijedeći trend zdrave i funkcionalne hrane, prije nekoliko godina prvi smo tržištu ponudili jednu atraktivnu i novu vrstu, Aroniju melanocarpu te smo do danas gotovo jedini proizvođač sadnica aronije na području Republike Hrvatske.

Tvrtka Rasadnik Milić trenutno u ponudi im dvije standardne sorte aronije, koje čine 80% sortimenta europskih plantaža.

„Nero“

Raste uspravnije od ostalih sorti, a kao grm doseže visinu od 2 m i širinu od 2,5 m. Grane su guste i lijepo razgranate, a rast mladica iz korijena i izboja je vrlo jak. Cvjetovi nisu samo bijele boje, nego djelomice i ružičasti, a grozdovi se sastoje od 10 do 20 pojedinačnih cvatova.
Plodovi imaju promjer od 12 mm, relativno su veliki, okrugli su i imaju ljubičastu do modrocrnu boju, čvrste voštane ovojnice, a teški su 1,0 – 1,5 g. Okus im je opor i slatkast. Svježi, tamnocrveni sok miriše po gorkom bademu, a meso ploda je čvrsto.

„Viking“

Viking je novija sorta finske selekcije, gotovo jednakih prinosa kao i „Nero“. Pojedinačni plodovi teški su oko 1,5 g i nalaze se dijelom na vrhovima grančica, zbog čega dolazi do povijanja izboja što olakšava branje.

Za sva detaljnija pitanja o uzgoju sadnica aronije obratite nam se s povjerenjem.

Uzgoj

Aronija se vrlo lako uzgaja, a u našem podneblju nema prirodnih bolesti i štetočina i s pravom se smatra 100 % eko proizvodom. Uspijeva gotovo na svim tlima, dobro tolerira prekomjernu vlagu, no osjetljiva je na sušu.

Iznimno je otporna na hladnoću (podnosi temperature do -30° C), a proljetni mrazevi joj ne štete zbog njezine kasnije cvatnje. Pri redovnom održavanju (uništavanje korova, redovno zalijevanje, pomlađivanje grana rezidbom) svaki grm može uroditi do 10 kg plodova.

Upute za sadnju sadnica aronije:

  1. Označite mjesto sadnje (razmak između sadnica u redu neka bude 1,5 do 2 m)
  2. Iskopajte jamu dubine i promjera 50 cm
  3. 1/3 izvađenog tla dodajte 1/3 stajskog gnoja i 1/3 treseta, te takvu mješavinu natisnite oko sadnice i dobro zalijte.

Napomena: Kod upakiranih sadnica, prije sadnice uklonite PVC foliju oko korijena.

Za sva detaljnija pitanja o uzgoju sadnica aronije obratite nam se s povjerenjem.