Sadnice i uzgoj

Sadnice i uzgoj

Aronija - proizvodnja i prodaja sadnica aronije > Sadržaj > Sadnice i uzgoj

Sadnice aronije

Slijedeći trend zdrave i funkcionalne hrane, još davne 2007. godine, prvi smo tržištu ponudili jednu atraktivnu i novu vrstu, Aroniju melanocarpu te smo do danas gotovo jedini proizvođač sadnica aronije na području Republike Hrvatske.

Budući smo začetnici proizvodnje sadnica aronije na ovim prostorima, uz našu stručnu podršku i pomoć su zasnovane prve i gotovo sve značanije plantaže aronije u Hrvatskoj i regiji.

Kupcima plantažnih sadnica smo pristupili uvijek individualno sa specifičnim zahjevima koji se odnose na orijentaciju plantaže, pripremu zemljišta, prihranu zemljišta i sl..

Rasadnik Milić u ponudi ima sortu ” NERO” aronije, čiji je plod odlične kvalitete te je daleko prinosnija je od ostalih sorti.

„Nero“

Raste uspravnije od ostalih sorti, a kao grm doseže visinu od 2 m i širinu od 2,5 m. Grane su guste i lijepo razgranate, a rast mladica iz korijena i izboja je vrlo jak. Cvjetovi nisu samo bijele boje, nego djelomice i ružičasti, a grozdovi se sastoje od 10 do 20 pojedinačnih cvatova.
Plodovi imaju promjer od 12 mm, relativno su veliki, okrugli su i imaju ljubičastu do modrocrnu boju, čvrste voštane ovojnice, a teški su 1,0 – 1,5 g. Okus im je opor i slatkast. Svježi, tamnocrveni sok miriše po gorkom bademu, a meso ploda je čvrsto.

Za sva detaljnija pitanja o uzgoju sadnica aronije obratite nam se s povjerenjem.

Uzgoj aronije

Aronija se vrlo lako uzgaja, a u našem podneblju nema prirodnih bolesti i štetočina i s pravom se smatra 100 % eko proizvodom. Uspijeva gotovo na svim tlima, dobro tolerira prekomjernu vlagu, no osjetljiva je na sušu.

Iznimno je otporna na hladnoću (podnosi temperature do -30° C), a proljetni mrazevi joj ne štete zbog njezine kasnije cvatnje. Pri redovnom održavanju (uništavanje korova, redovno zalijevanje, pomlađivanje grana rezidbom) svaki grm može uroditi do 10 kg plodova.

Potaknuti velikim interesom, 2011. godine smo pripremili  općenite upute za uzgoj aronije u obliku priručnika, kojima sada omogućujemo pristup svima ovdje.

Također, ovdje možete pročitati članak “Agrotehnika uzgoja aronije”  objavljen u Poljoprivrednom glasnika 5/13:

Osim toga, na našu inicijativu i uz našu pomoć, od strane Ministarstva poljoprivrede RH, Vijeća za istraživanja u poljoprivredi realiziran  je VIP PROJEKT 2012-11-40, Unaprjeđenje proizvodnje aronije, koji možete pogledati ovdje.

Upute za sadnju sadnica aronije:

  1. Označite mjesto sadnje (razmak između sadnica u redu neka bude 1,5 do 2 m)
  2. Iskopajte jamu dubine i promjera 50 cm
  3. 1/3 izvađenog tla dodajte 1/3 stajskog gnoja i 1/3 treseta, te takvu mješavinu natisnite oko sadnice i dobro zalijte.

Napomena: Kod upakiranih sadnica, prije sadnice uklonite PVC foliju oko korijena.

Za sva detaljnija pitanja o uzgoju sadnica aronije obratite nam se s povjerenjem.