Uzgoj aronije

Bruccheti s aronijom i škampima

nastavi čitati

Salsa od aronije

nastavi čitati

Kruh s aronijom

nastavi čitati

Kompot od jabuke i aronije

nastavi čitati

Marmelada od aronije

nastavi čitati

Kompot od aronije

nastavi čitati

Aronija se vrlo lako uzgaja, a u našem podneblju nema prirodnih bolesti i štetočina i s pravom se smatra 100 % eko proizvodom. Uspijeva gotovo na svim tlima, dobro tolerira prekomjernu vlagu, no osjetljiva je na sušu.

Iznimno je otporna na hladnoću (podnosi temperature do -30° C), a proljetni mrazevi joj ne štete zbog njezine kasnije cvatnje. Pri redovnom održavanju (uništavanje korova, redovno zalijevanje, pomlađivanje grana rezidbom) svaki grm može uroditi do 10 kg plodova.

Budući smo začetnici proizvodnje sadnica aronije na ovim prostorima, uz našu stručnu podršku i pomoć su zasnovane prve i gotovo sve značanije plantaže aronije u Hrvatskoj i regiji.

Kupcima plantažnih sadnica smo pristupili uvijek individualno sa specifičnim zahjevima koji se odnose na orijentaciju plantaže, pripremu zemljišta, prihranu zemljišta i sl..

Već tada (davne 2011. godine) pripremili smo općenite upute za uzgoj aronije u obliku priručnika, kojima sada omogućujemo dostupnost svim zainteresinranim osobama u nastavku.

Također, ovdje možete pročitati članak “Agrotehnika uzgoja aronije”  objavljen u Poljoprivrednom glasnika 5/13:

Osim toga,na našu inicijativu i uz našu pomoć, od strane Ministarstva poljoprivrede RH, Vijeća za istraživanja u poljoprivredi realiziran  je VIP PROJEKT 2012-11-40, Unaprjeđenje proizvodnje aronije, koji možete pogledati ovdje:

Upute za sadnju sadnica aronije:

  1. Označite mjesto sadnje (razmak između sadnica u redu neka bude 1,5 do 2 m)
  2. Iskopajte jamu dubine i promjera 50 cm
  3. 1/3 izvađenog tla dodajte 1/3 stajskog gnoja i 1/3 treseta, te takvu mješavinu natisnite oko sadnice i dobro zalijte.

Napomena: Kod upakiranih sadnica, prije sadnice uklonite PVC foliju oko korijena.

Za sva detaljnija pitanja o uzgoju sadnica aronije obratite nam se s povjerenjem.

Sadnice aronije možete naručiti ovdje.