Učinak na zdravlje

Bruccheti s aronijom i škampima

nastavi čitati

Hruskavci s aronijom i jabukom

nastavi čitati

Muffini s borovnicom i aronijom

nastavi čitati

Kompot od jabuke i aronije

nastavi čitati

Kruh s bananom i aronijom

nastavi čitati

Pužići od aronije

nastavi čitati

7 zdravstvenih koristi aronije s uporištem u znanstvenim studijama

BOGAT IZVOR ANTIOKSIDANSA

Svježi plodovi aronije imaju najveći antioksidativni kapacitet među svim bobičastim i ostalim voćem istraživanim do sada, a mjerenim po ORAC i TEAC standardima (1,2,3,4).

UTJEČE NA RAST TUMORSKIH STANICA

Prema istraživanjima „in vitro“ i na životinjama, brojni izvještaji govore o zaštitnom učinku aronije i njenih ekstrakta kod tumora kolona (5,6,7).

IMA ZAŠTITNI UČINAK NA JETRU

U studiji provedenoj na štakorima antocijanini iz ploda aronije smanjili su toksičnost i nakupljanje kadmija u bubrezima i jetri testiranih životinja (8).

nastavi čitati

Kemijski sastav

Aronia melanocarpa, bobičasto je voće s jednim od najbogatijih biljnih izvora fenolnih fitokemikalija, uključujući procijanidine i antocijanine. Visok udio, kao i sastav pojedinih fenolnih sastojaka odgovoran je za širok raspon potencijalnih medicinskih i terapeutskih učinaka ove biljke. Plod aronije ima niske udjele kalorija i masti, ali je bogat izvor vitamina, minerala, antioksidansa i prehrambenih vlakana.

Mnogobrojne epidemiološke studije ukazuju na snažnu povezanost između unosa voća i smanjenja smrtnosti uslijed srčanih oboljenja, tumora i drugih degenerativnih bolesti, odnosno smanjenje ili odgađanje razvoja navedenih bolesti, kao i starenja. Navedeni učinak danas se pripisuje nazočnosti različitih antioksidansa, osobito polifenola

nastavi čitati

Nutritivna vrijednost

Aronija je kao hrana pomalo oporog okusa zbog velike količine tanina u ovojnici bobice, ali sadrži i veliku količinu sorbitola. Sorbitol se može promatrati kao zamjena za saharozu i prirodni je laksativ. Zbog oporog okusa plodovi aronije iscijeđeni u sok obično se miješaju s drugim, slađim voćem. Također, aronija se može koristiti u receptima koji umanjuju opori okus.

Neke od nutritivnih prednosti plodova aronije su:

  • visok udio polifenola
  • visoka koncentracija vitamina

nastavi čitati

Ostali zdravstveni učinci aronije

Aronija:

  • osnažuje tijelo u borbi protiv bakterija i virusa
  • održava zdravlje mokraćnog sustava

nastavi čitati