Plod aronije

Kemijski sastav

Voće s jednim od najbogatijih biljnih izvora fenolnih fitokemikalija, uključujući procijanidine i antocijanine…

Aronia melanocarpa, bobičasto je voće s jednim od najbogatijih biljnih izvora fenolnih fitokemikalija, uključujući procijanidine i antocijanine. Visok udio, kao i sastav pojedinih fenolnih sastojaka odgovoran je za širok raspon potencijalnih medicinskih i terapeutskih učinaka ove biljke. Plod aronije ima niske udjele kalorija i masti, ali je bogat izvor vitamina, minerala, antioksidansa i prehrambenih vlakana.

Mnogobrojne epidemiološke studije ukazuju na snažnu povezanost između unosa voća i smanjenja smrtnosti uslijed srčanih oboljenja, tumora i drugih degenerativnih bolesti, odnosno smanjenje ili odgađanje razvoja navedenih bolesti, kao i starenja. Navedeni učinak danas se pripisuje nazočnosti različitih antioksidanasa, osobito polifenolaPolifenoli su esencijalne molekule za fiziologiju biljaka, budući da su uključene u različite funkcije poput rasta, pigmentacije, rezistencije na patogene i razne druge funkcije. Do danas je poznato približno 8.000 polifenolnih molekula.

Najbrojnija skupina polifenola su flavonoidi, supstance koje najvećim dijelom određuju okus i boju voća i povrća. Njima se u zadnje vrijeme pripisuje sve veće značenje zahvaljujući antioksidativnom kapacitetu. Brojna istraživanja pokazuju snažno antioksidacijsko, antikancerogeno i protuupalno djelovanje flavonoida.

Izvor: Institut Linus Pauling , Oregon, SAD

Aronija posjeduje velike količine fenolnih flavonoida koji se nazivaju antocijanini.

Izvor: Jakobek, L.; Šeruga, M.; Medvidović-Kosanović. M.; Novak, I.: Antioksidacijska aktivnost i polifenoli aronije u usporedbi s ostalim vrstama voća Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J.J. Strossmayer, Osijek, Hrvatska

Antocijanini štite biljku od štetnog UV zračenja te omogućuju da plodovi sazriju na suncu, a da pri tome ne izgore. Istodobno osiguravaju biljci preživljavanje, obranu od insekata, drugih štetočina i mikro organizama tedozrijevanje i akumuliranje sunčeve energije. Ti pigmenti pomažu i našem organizmu jer djeluju kao prirodni antioksidansi. To su tvari koje neutraliziraju slobodne radikale i čuvaju cjelovitost stanice, sprječavajući oštećenje staničnog tkiva.Važno je također reći da su zdravstvene beneficije crnog vina i zelenog čaja sadržane su u potpunosti u aroniji  jer bobice aronije sadrže oba tipa polifenola: antocijanine i katehine.

Aronija ja bogata i ostalim  flavonoidima, kao što su karoten, lutein i zeaksantin, koji su također antioksidansi. Zeaksitin filtirira UV zrake i na taj način štiti oči od degenerativnih bolesti, posebice u starijoj dobi.

Aronija je također dobar izvor mnogih vitamina, poput vitamina C, vitamina A, vitamina E, beta karotena i folne kiseline te minerala poput kalija, željeza i mangana. Konzumacija 100 g svježih bobica osigurava oko 35% dnevne preporučene doze vitamina C.

Aronia melanocarpa
Nutritivna vrijednost u 100 g
ORAC vrijednost: 16,062 mirko mola
Izvor – Ministarstvo poljoprivrede SAD-a

Vrijednost Postotak preporučene dnevne količine
Energetska vrijednost 47 Kcal 2,5 %
Ugljikohidrati 9,6 g 7 %
Bjelančevine 1,4 g 2,5 %
Ukupno masnoća 0,5 g 2 %
Kolesterol 0 mg 0 %
Prehrambena vlakna 5,3 g 14 %
Vitamini
Folati 25 mcg 6 %
Vitamin A 214 IU 7 %
Vitamin C 21 mg 35 %
Vitamin E 1,17 mg 8 %
Vitamin K 19,8 mcg 17 %
Elektroliti
Natrij 1 mg 0 %
Kalij 162 mg 3 %
Minerali
Kalcij 30 mg 3 %
Željezo 0,62 mg 8 %
Magnezij 20 mg 5 %
Mangan 0,646 mg 32 %
Cink 0,53 mg 5 %
Fitonutrijenti
Alfa karoten 0 /
Beta karoten 128 mcg /
Lutein-zeaksantin 118 mcg /

Mjera koja označava sposobnost antioksidansa u  u neutralizaciji slobodnih radikala iz tijela (ORAC – Oxygen Radical Absorbency Capacity), pokazuje kako aronija ima  najveći antioksidativni kapacitet među svim bobičastim i ostalim voćem istraživanim do sada  te bilježi vrijednosti -16.062 mikro mola u 100 g.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede SAD-a

Podrobnije studije nužne su kako bi se u potpunosti razumjeli pozitivni učinci pojedinih sastojaka te istražili mehanizmi djelovanja na ljudski organizam.

Više pogledajte na http://bib.irb.hr/, te na popisu izvora.

Nutritivna vrijednost

Neke od nutritivnih prednosti plodova aronije su: visok udio polifenola, visoka koncentracija vitamina, bogatstvo mineralnim tvarima…

Aronija je kao hrana pomalo oporog okusa zbog velike količine tanina u ovojnici bobice, ali sadrži i veliku količinu sorbitola. Sorbitol se može promatrati kao zamjena za saharozu i prirodni je laksativ. Zbog oporog okusa plodovi aronije iscijeđeni u sok obično se miješaju s drugim, slađim voćem. Također, aronija se može koristiti u receptima koji joj umanjuju opori okus.

NAPOMENA:

Informacije sadržane na ovoj stranici nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet i ne smiju se smatrati osnovom za donošenje odluka o liječenju. Svi tekstovi koji se nalaze na ovoj stranici isključivo su informativnog karaktera, a za usluge dijagnosticiranja i određivanja medicinskog tretmana obratite se svom liječniku.